Het oude gemeente huis Ambt Almelo aan de Ootmarsumsestraat is gekocht door de Heer Smellink die het pand laat verbouwen tot 8 Appartementen, voor mensen met een licht verstandelijke handicap. De villa ernaast op de hoek waar zoals nog bekend de vroegere oogarts Vierhout woonde heeft hij ook al in zijn bezit. Deze wil hij tot 6 appartementen verbouwen.   

Manfred ging eens kijken in het oude raadhuis en ontdekte daar weer eens iets heel bijzonders er waren zowaar heuse Bentheimer Zandstenen aanwezig. Dus hij legde dat meteen op de gevoelige plaat vast.

In het huis heerst nog de statigheid van weleer, de jaren rond eind 1800, het zijn zeer degelijke villa’s. Een prachtige schouw met bijzondere tegels. Ook ontdekte hij daar een waterput van Bentheimer stenen. Nog een paar leuke gegevens van hoe het er vroeger toeging.

De Villa is ongeveer rond de jaren 1880 door toedoen van de toenmalige burgervader van Ambt Almelo Dhr. Kloppenburg gebouwd. Die de villa ernaast op de hoek ook rond die tijd heeft laten bouwen. Eerst met een blinde muur, en met die kant naar de stad, zodat er tegenaan gebouwd kon worden. Burgermeester Kloppenburg zwaaide toen de scepter en was nu niet bepaald de gemakkelijkste, hij had steeds geweldige ruzies met de kantonrechter Cromhoff, deze liet een paar jaar later zijn villa naast het Ambt Stadhuis bouwen. En de tuinen van die huizen liepen door tot aan de Eschheksweg, om de heer Cromhoff te plagen liet de Burgermeester vlak achter de tuin van Cromhoff 3 huisjes bouwen. Waarvan een voor de Veldwachter Visser, en een voor een turfhandelaar, en er kwam een cachot, ( gevangenishok). Na Kloppenburg kwam burgermeester Noneval Faure een zeer deftig iemand.en na hem in ongeveer 1903 Dhr. P.Doorn. een zeer rechts iemand.  Na de samenvoeging van Stad en Ambt in 1914 is de Hr. Doorn burgemeester van Papendrecht geworden, het bovenhuis van het stadhuis werd toen bewoond door de dames Tutertien. In het stadhuis Ambt Almelo zat later in 1919 het bureau van de gemeentewerken, Het toenmalige gemeentehuis zat toen aan de Wierdensestraat, en de raadszaal boven de markthal, deze zat aan het Marktplein. Ongeveer vanaf de jaren 1930  zat de muziekschool heel lang in het oude stadhuis. In de villa op de hoek Ootmarsumsestraat-sluiskade heeft na Kloppenburg de zeer rijke fam. Smelt er tot ongeveer 1912 gewoond.

Hierna de fam. Zwet een predikant die toen licht in de blinde muur heeft laten brengen. Later woonde hier op de hoek tandarts Karsten, hierna weer een tandarts ik meende Roesink. En als laatste de oogarts Vierhout die later ook in het ziekenhuis spreekuur had.

Leidy

 

wp3e4cc69d.png
wpcfa8ddce.png
wpc55a5da3_0f.jpg
wpc3267bf1_0f.jpg
wp30f3d57a_0f.jpg
wp722a22bf_0f.jpg
wpca95408c_0f.jpg
wp641d7ac0_0f.jpg
wpcf2c6acd_0f.jpg
©WOHLGEMUTH2010


©WOHLGEMUTH2010©WOHLGEMUTH2010©WOHLGEMUTH2010©WOHLGEMUTH2010©WOHLGEMUTH2010©WOHLGEMUTH2010